“Je moet een keer op je bek kunnen gaan”

Banzai‘Radio Banzai – Straight-up underground sound from the various scenes of Den Bosch, the Netherlands. Fuck commercialism, we do what we want – it’s useless to resist us!
A wide spectrum of DJs reside at the Banzai Studio – styles ranging from Techno, Acid, DnB, Hiphop, Reggae, Dub, Jungle, Hardcore, Minimal, Ambient, Folk, Jazz…u name it. Expect the unexpected!’

Ja, de biografie van Radio Banzai op Mixlr belooft wat. Ik interview Zenn Denn Bass, programmamaker op de bekendste Bossche undergroundzender.

Banzai wordt uitgezonden in een pand dat jaren gekraakt is geweest, al sinds de jaren ’70 wordt hier radio gemaakt. Van oorsprong was het een piratenzender, tot de etherflits in 2003. “Toentertijd was het heel erg een zender die een politieke boodschap uitdroeg. Nu zit ik alweer een jaar of vijftien bij Banzai. Ondertussen hebben we de overstap gemaakt naar internetradio en is het vooral lekker muziek uitzenden.”

Op de zender wordt iedere avond uitgezonden, met een non-commerciële insteek die vooral draait op het enthousiasme van iedereen die er aan meewerkt. “In de regels staat dat er geen reclame gemaakt wordt. Dj’s mogen wel adverteren voor hun eigen feest, maar we genereren er geen inkomsten mee. Iedereen die draait, betaalt contributie, zo financieren we de hele boel.” Alle moeite die in de zender gestoken wordt, is makkelijk te begrijpen wanneer Zenn verder vertelt: “Het is een fijne studio, iedereen kan z’n ding doen hier, daarom is het elke avond anders. Soms nemen dj’s gasten mee die ook draaien. Elkaar nieuwe platen laten horen, de grappige momenten die ontstaan, dat is gewoon hartstikke tof.”

“Je hebt hier mogelijkheden, het is een podium, een oefenruimte voor dj’s. Mensen kunnen hier goed leren draaien en hun platen ontdekken. Als je elke week met hetzelfde tasje platen aan komt zetten, moet je op een gegeven moment echt wel eens kijken wat er op die gare B-kant staat.” Hier is geen woord te veel van gezegd. Er zijn genoeg voorbeelden van artiesten die gedraaid hebben bij Banzai of groepen die elkaar zo gevonden hebben. Voor namen als Glow, Patta Crew, Zodiak en Pacha Mama is Radio Banzai een springplank geweest.

De politieke boodschap blijkt er wel nog ergens in de zitten, vooral zodra Zenn over de cultuur in Den Bosch vertelt. “Het is heel triest, er lijkt geen ruimte te zijn om te experimenteren. Overal houdt men strak vast aan budgetten en deurinkomsten die gehaald moeten worden. Het kan best zijn dat een feest wat voor het eerst gehouden wordt, niet meteen een daverend succes is. Dat is toch niet raar? Je moet een keer op je bek kunnen gaan. Maar het gebeurt vaak dat een tweede editie dan niet gehouden wordt.”

Telt dit alleen voor Den Bosch, of is dat in andere steden ook zo, vraag ik me af. “Nou, het is natuurlijk mijn visie, maar ik heb het idee dat bijvoorbeeld bij de Hall of Fame in Tilburg een stuk soepeler omgegaan wordt met ideeën. Als je iets gaafs weet, kun je er daar wel mee aankomen. Ik organiseer zelf ook feesten. Dat doe ik nooit voor het geld, alleen voor het plezier. En zo denken meer mensen erover. Natuurlijk zit je met bepaalde kosten, maar quitte spelen is toch ook al goed als je het voor de fun doet?”

zenn

“Als je in een stad woont, weet je dat er herrie gemaakt wordt. Maar veel feesten die wat mij betreft in de binnenstad horen, worden verplaatst naar de Pettelaar. Daar gaat dan een hek omheen en je flesje water mag je inleveren bij binnenkomst. Zoiets als Hiphop in Duketown hoort op de Parade, of de markt. Het moet in het zicht zijn, anders verras je ook niemand. Je wordt nu door allerlei regeltjes en dingetjes ingeperkt, dat vind ik echt repressie. Er wordt gewoon uit angst gehandeld, alles wat een beetje anders is, lijkt niet te kunnen. Het is meer de mentaliteit waar het om gaat, waarom staat er twee weken een carnavalsmoskee op de markt, maar is er geen Popwerk meer?” Aldus Zenn, over de mentaliteit in de stad.

Wat zou er dan anders moeten in de stad? “Er wordt zo streng vastgehouden aan sluitingstijden en er is een gebrek aan gave clubs, er mist diversiteit. Alles is zo veilig, het snijdt geen hout. Ik wil nieuwe dingen horen, juist wat ik niet ken, minder middle of the road. Den Bosch is ingeslapen en mag wel weer eens wakker worden. Er komt talent uit de stad, maar dat kan zich hier niet meer ontwikkelen, dus het gaat weg. Dat is zo ontzettend jammer, cultuur en muziek is voor iedereen. Het is natuurlijk makkelijk praten vanaf de zijlijn, maar toch. Er zijn bepaalde grenzen, maar je moet een beetje uit de bocht kunnen vliegen.”

(foto’s: Radio Banzai)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s