“Je komt met de band op de meest geweldige feesten”

Marcel van Hassel is sinds 2008 technicus voor Straight from the Fridge (SftF). Daarnaast is hij onder andere huistechnicus en verzorgt veel opnames. Op 15-jarige leeftijd kwamen zijn eerste geluidsklusjes bij verhuurbedrijven. Hoewel hij nog steeds studeert: muziektechnologie (hoe kan het ook anders?), weerhoudt dit hem er niet van zo vaak mogelijk mee te gaan als de band een gig heeft.

“Als ik onderweg ben naar een optreden merk ik vaak dat ik er nog helemaal geen zin in heb. Er zit nog een soundcheck aan te komen, die meestal snel moet. Er moet nog omgebouwd worden na een andere band en het kan natuurlijk altijd zijn dat er iets niet werkt. Zodra die momenten eenmaal zijn geweest is het alleen nog maar gaaf. Onze tourmanager is echt de bandmama, die haalt heel veel druk weg. Ze regelt alles, van eten tot parkeerplaats. Als er een optreden is, krijg ik eerst een mail van haar met alle informatie. Zodra ik op locatie kom, is het meeste al geregeld. Soms is het op het laatst alsnog veel stressen, maar dat is echt part of the job.

marcel

Op de backline na wordt de apparatuur zo veel mogelijk op locatie geregeld. Het kan dus af en toe gebeuren dat er maar drie microfoons zijn voor de hele band, of dat een versterker niet zo goed werkt. Of de locatie zelf, dat die bijvoorbeeld een moeilijke vorm heeft en het geluid minder mooi klinkt. Maar het is dan juist de kick om in zo’n situatie een mooi optreden neer te zetten. Problemen geven een extra uitdaging, maar ik vind dat ik daarmee moet kunne dealen. Gelukkig lukt dat vaak ook. Wat mensen soms wel vergeten is dat zelfs de beste technicus niet alles op kan lossen. Een valse noot blijft een valse noot en een akoestisch vervelende zaal helpt ook niet mee.

Mijn werk is het zo goed mogelijk overbrengen van de band, hierom is het wederzijds vertrouwen heel belangrijk. Ik denk dan ook dat het heel goed is om als technicus zelf een instrument te bespelen. Dan snap je beter hoe het werkt en de band weet dat jij snapt wat je aan het doen bent. Dat komt het vertrouwen echt ten goede. Als de band een demo opneemt, ben ik er meestal niet bij. Het is gezond om met meerdere mensen naar een track te kijken, iemand anders luistert op een andere manier. Alleen maar goed dus. Het bijzondere aan SftF is denk ik dat ze mee kunnen met meerdere genres. De toegankelijkheid van de band, ook voor verschillende leeftijden. Ze zijn jazzy en pop, zo hebben ze zowel bij 3FM als Radio 6 opgetreden. Op de een of andere manier zijn mensen altijd heel positief over de band en de liedjes, toch de sfeer die ze meenemen denk ik.

marcel 2

Een tijd terug begon de band te spelen op het Minderbroedersplein in Den Bosch, eerst was er bijna niemand maar aan het eind stond alles vol. Van zulke momenten geniet je echt wel, ook als technicus. Een van de leukste optredens was voor een krat bier, de band speelde toen voor geestelijk gehandicapte jongeren. Dat was echt het leukste publiek ooit, ze wilden op het podium meedansen en een jongen heeft nog gitaar meegespeeld. Sowieso kom je met de band op bizarre locaties en feesten terecht. Bijvoorbeeld een studentenfeest in Delft, ‘s middags werden we opgehaald door iemand in een Audi. Bij aankomst moest alles tien trappen op en daarna werd er goed gefeest. Iedereen was enthousiast en ‘kaal’: op een vrolijke manier dronken. Wij waren toen een jaar of 16 en dit was onze eerste ervaring met het studentenleven, dus dat was heel gaaf.

Mensen vragen weleens of ik het niet erg vind om buiten de schijnwerpers te staan. Als ik werk, kom ik andere technici tegen waarmee ik goed kan praten. Daarnaast is de band een ontzettend gezellige vriendengroep, zij doen hun ding en ik doe ook gewoon wat ik leuk vind.”

(foto’s: Artistiek Festival, Irene de Vocht)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s