Popcolumn II

peterpan

Onder andere na het maken van een item over het beleid qua live muziek in Den Bosch ontstond bij mij een soort dubio. Enerzijds had meneer Yildiz van de gemeente een punt: er worden veel vergunningen en ontheffing uitgedeeld voor muziek, het moet je alleen aanspreken, er is voor iedereen wat. Aan de andere kant wordt er zoveel geklaagd door allerlei groepen mensen, er zou te weinig te doen zijn en er worden te weinig uitzonderingen gemaakt. “Er kan hier niks”, is een veelgehoorde kreet.

Wie heeft er nu gelijk? Dit lijkt geen moeilijke vraag. In Den Bosch zijn de tweede helft van oktober volgens het VVV negen ‘muzikale’ optredens, waaronder een festival dat twee dagen duurt en dus twee keer genoemd wordt. Hoewel niet alles op de site staat (of dit nou goed of slecht is…). Even ter vergelijking, in Nijmegen zijn er 38 optredens, in Groningen 24 en in Amsterdam te veel om te tellen. Maar ach, we doen het in elk geval beter dan Middelburg, wij hebben een normale VVV pagina.

Hoewel er in Nijmegen en Groningen meer mensen wonen (resp. 20.000 en 40.000 meer in 2011) valt het me toch wat tegen. Op een avond kan ik doorgaans niet de stad in en de kroeg inlopen waar een bandje speelt. Of een vrouw met een gitaar een liedje zingt. Dat is best een gemis. Maar waarom gaat er nooit eens iemand zitten en begint hij gewoon met spelen? Het kan dan wel niet met een flinke versterker, maar dat wil niet zeggen dat er niks kan.

Een van mijn eerste concerten was in Den Bosch, ik was een jaar of 16 en Peter Pan Speedrock kwam naar de W2. De naam doet vermoeden dat het of een hysterische rockband was die vrijwel alleen mannelijke bezoekers trekt, of een soort verknipte Disney-on-Drugs happening. De waarheid ligt altijd in het midden, toch? Hoe dan ook, het zou ontzettend jammer zijn als er straks minder concerten zijn, minder cultuur, minder plezier. Hoe zou het gaan in het Haagse, als er bezuinigd moet worden? Q: ‘Willen we meer of minder cultuur?’ A: ‘Minder, minder, minder!’

(foto: http://peterpanspeedrock.nl)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s