“De Bossche scene heeft heel erg een eigen mening”

P79

In de donkere krochten van het VVV wordt ieder weekend wat af gefeest. Eigenaar Ruud Bruins gooit zijn tent speciaal open voor dit interview. Gelukkig behoeft P79 verder geen inleidende woorden, het enige wat nog van belang is, is de agenda.

“De teksten trekken mensen aan in live muziek, het kan confronterend zijn, of vreselijk mooi. Het kan muzikaal iets met je emotie doen. Er is geen betere psycholoog dan muziek, denk ik dan. Zo lang mogelijk en zo veel mogelijk. Met een dj is dat hetzelfde, een goede kan een bepaalde opbouw, een spanningsboog in zijn set creëren. Als hij dan ook nog laat zien dat hij technisch heel goed is, dan is het helemaal af. Iedereen die denkt dat het alleen maar knopjes draaien is, moet het zelf maar eens proberen. Het is soms een beetje een ondergeschoven kindje wat veel meer aandacht verdient.”

Over het sluiten van de Rode PimpernelSONY DSC
“De uitbater van de Pimpernel heeft gekozen om de optredens gratis te doen, dat heeft hem ook geen windeieren gelegd. Wij moesten in de programmering gaan schiften omdat we een entreeprijs vragen. Lange tijd hebben we summier geprogrammeerd, er was veel concurrentie. Nu is het afwachten, we hebben weer meer optredens gehad. Tributebands doen het goed, singer-songwriters minder. Het kan heel mooi zijn, maar voor veel mensen is het zondagmiddag-bandje-kijken toch onlosmakelijk verbonden met het glaasje bier. Dan werkt het een toch een stuk beter dan het ander. Het is een beetje aftasten wat men wil.”

Band met de regio
“De zaterdagavond is echt voor regionale bandjes, dan mag het 5 kilometer buiten Den Bosch liggen. Ik wil mensen best een podium bieden, maar muziek is een hobby. Hobby’s kosten per definitie geld, maar als ik thuis kom en zeg: ‘Ik had gister weer een leuke avond, die heeft me 500 euro gekost’, dan zijn ze niet blij. Dus worden bands met een aanhang wel vaker geboekt, ja. Ik wil muziek die ik zelf leuk vind, en die de veertiger aanspreekt, op de zondagmiddag is dat het publiek wat hier komt.”

Goed, beter, best
“Een breed publiek moet hier aan zijn trekken komen, zo lang het maar een beetje alternatief is. Di-rect heeft hier gestaan, Kensington, Racoon, Krezip en Beef. Di-rect is een bevriend bandje geworden, die kwamen hier toen ze een jaar of 16 waren. Maar om nou een favoriet te kiezen, dat gaat eigenlijk niet. Er zijn zoveel goede bandjes die binnenkomen, inpluggen en gewoon een retestrakke set spelen. Tributebandjes hetzelfde verhaal. Ik doe anderen echt te kort als ik een favoriet kies. De Dave Matthews Band (DMB) zou ik heel graag hier nog een keer neerzetten, maar dat kan ik nooit betalen. In de toekomst gaan de Kevin Costners het wel maken, die zijn al groot, maar kunnen nog veel groter. Ga het album luisteren en je bent verkocht.”

Den Bosch in de toekomst?
“Het is in de stad hier een beetje not done om zowel dj’s te hebben, als rockbandjes te laten spelen. Hoewel de W2 nu ook wat meer die kant op gaat, nu ze een danceprogrammeur hebben aangesteld. De Bossche scene heeft heel erg een eigen mening, je kunt iets neerzetten wat ontzettend gaaf is, en er komen vijf mensen op af. Er zijn er dan bij die klagen: ‘er is niks voor ons’. Dat klopt niet helemaal toch? Er moet geïnvesteerd worden aan de onderkant. Als er weinig oefenruimtes en podia zijn, zal er nooit een scene ontstaan. Popcursussen, het Popcollectief, oefenruimtes en mensen die geïnteresseerd worden in muziek, dat mist Den Bosch echt. Bezuinigingen hebben daar ook flink aan meegewerkt. Een bandje mag ook hier aankloppen, van mij mogen ze komen spelen. Laat ze zich maar melden, dan krijgen ze een biertje, en daarna op dat podium, ga maar herrie maken!”

(foto: http://www.p79.nl, 3voor12)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s