Popcolumn

56394129_f2f1eb0556_o

Popcultuur betekent al lang niet meer hetzelfde als vroeger. Ooit was het een substroming die zich afzette tegen de heersende normen en waarden van die tijd. Met name de muziek was belangrijk, zoals dat nu ook in vrijwel iedere subcultuur is. Het is bijna twee maanden geleden dat dit blog langzaam vorm kreeg; eerst in het hoofd van iemand anders, denk ik. Iemand of iets heeft mij geïnspireerd. Daar gaat het allemaal om: inspiratie. Opnieuw geldt dit ook voor muziek. Door naar een nummer te luisteren kom ik op ideeën, soms sluit een tekst precies aan bij een gedachte of heeft een lied een bepaalde sfeer die zorgt voor het gevoel waar ik naar zoek. Relaxed, rauw, druk en ook weleens mooi.

Muziek is nog steeds communicatie, het overbrengen van alles wat iemand wil zeggen. Er zijn niet eens altijd woorden voor nodig. Zo vertellen veel mensen mij ook als ik ze interview. Bijvoorbeeld bij een film, de muziek is dan een onmisbare extra. Net zoiets als de uitroeptekens in de Donald Duck. Kan eigenlijk wel zonder, maar het haalt het bij lange na niet.

Den Bosch is mijn geboortestad, maar ik ben geen rasechte Bosschenaar die minstens een keer per week aan de Bossche bollen zit. Of het nou met of zonder bestek is. Ik weet niet hoe hoog de Sint Jan is, of hoe breed, of hoe oud. En ik heb een hekel aan Carnaval omdat iedereen schijnt te denken dat het de bedoeling is om zo veel mogelijk bier over een ander heen te gooien. Puur zonde. Maar nu klink ik ondankbaar, ik ben blij met het uitgaansleven (dat vroeger ongetwijfeld beter was). Proeven van steeds weer andere muziekstijlen, sommige waren meteen goed, andere duurden even om te leren waarderen.

Door andere contacten, andere vrienden, andere cafés en andere levensstijlen leerde ik andere muziek kennen. Ook hier kwam veel nieuwe inspiratie kijken. Het leven en muziek; beide even veranderlijk. Het een volgt het ander op, met verandering komen andere mogelijkheden en de kans om iets nieuws te beleven. De tijd zal het leren.

(foto: https://www.flickr.com/photos/idiolector/)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s