Naar de Popronde met Dr. Robinson

robin blog

Op vrijdagavond 3 oktober staat mijn interview met Dr. Robinson gepland. Hij is vooral dj,  maar kan ook aardig raggen op een drumstel en gitaar spelen, hoewel dat laatste niet zo vaak gebeurt. Naast een wekelijks optreden in de stad, wijkt hij ook uit naar Tilburg en draait hij steeds meer en op steeds grotere evenementen. Ik noem een Sziget of een Paradiso. Op deze zelfde 3 oktober is de Popronde in Den Bosch, dus waarom niet ook meteen de visie van een muzikant op muziek? Precies.

We beginnen onze avond bij de Palm. “Dit is een ontzettend gezellig café. De muziek is leuk en het barpersoneel heeft altijd een praatje. Gewoon precies wat een gave tent een gave tent maakt. In tegenstelling tot andere cafés is de sfeer altijd easy, relaxed. Gesprekken op het terras gaan veel over muziek omdat er veel mensen komen die een instrument bespelen, daarom kom ik hier graag. Op de kaart staan veel speciaalbiertjes, waar ik niet echt een liefhebber van ben. Maar het is hier lekker en goedkoop eten; ga voor de saté, haha! Af en toe worden hier themafeestjes gegeven, dan is het afgeladen vol. Bijvoorbeeld met Halloween een paar jaar terug, hoewel het normaal heel rustig is, wordt er dan echt gedanst. Dat was een aangename verrassing. Ik heb hier ook ooit nog een goede opdracht binnengehaald, gewoon door te netwerken op het terras. Prima toch?”

Richting ons eerste optreden van de avond maken we een pitstop bij kledingwinkel Britain. “Daar halen dj’s soms hun kleren, het is een beetje een hiphop, urban winkel. Er liggen ook altijd flyers van events en ze hebben toffe gadgets. Er hangt een beetje een feel good sfeertje. Wat ze hebben is gewoon heel erg cool. Het personeel kent me onderhand ook, als ik daar binnenkom vragen ze wanneer ik moet draaien, dat is tof. Ze helpen me shirts of petjes uit te zoeken en ze weten dat ik die draag naar optredens.”

“Bij de Parade heb je de Cordes, onder andere de mensen die bij de Britain hun kleren halen, komen daar een biertje drinken. Er is weinig Nederlandstalig, op een goede hiphop productie na. Dan kan het ook bijna niet anders dat het festival Hiphop in Duketown daar is bedacht. En binnen mag je je petje ophouden.” Op Hiphop in Duketown hebben onder andere Jiggy Djé, The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig opgetreden.

Over P79: “Mijn tweede thuis. Daar ben ik al 3,5 jaar resident dj. Er komen veel bekenden en ik kan altijd helemaal m’n ding doen. Onder andere draaien met gast dj’s zoals DNS en Ser-V. Misschien wel de beste avond ooit heb ik daar gehad, toen mocht ik draaien met een van mijn grote helden: Slynk. Als geluk bij een ongeluk ging het evenement waar hij moest draaien niet door, toen heeft Den Bosch hem met open armen ontvangen. We hebben back to back de crowd staan rocken en de hele tent op stelten gezet. En ik had het grote genoegen om de dag erna de laptops naast elkaar te zetten en muziek uit te wisselen. Er zaten nummers bij die nog bijna niemand ter wereld op dat moment had, en die kreeg ik gewoon van hem. Dat was voor club Instant, een van de grootste clubs in Budapest, de doorslaggevende reden om mij als dj een onverwachts, kick ass gastoptreden te laten verzorgen. Echt bizar.”

IMG_0825

Aangekomen bij de eerste echt locatie van de avond, waar we live muziek gaan luisteren. De band PAUW bij het World Skate Center. “Het is goed, hard, ruig. Ze zijn op elkaar ingespeeld en het publiek gaat goed mee. De lichteffecten passen bij de muziek, het zijn olielampen, dus heel erg ’90’s. Precies het sfeertje wat erbij past. Voor wazige spacerock best toegankelijk eigenlijk. Ik zou het niet draaien, maar om met veel mensen bier op te drinken, ja.”

Bij de Verkadefabriek is het rustig, er staat misschien 35 man binnen. Bandje FAUT HAUT speelt een beetje sinistere muziek, omdat het samen valt met PAUW zien we niet veel van ze. Dr. Robinson is geen fan: “Het was op zn minst bijzonder, niet mijn ding. De toon was slecht en het drumstel klonk niet. Toen de zanger met een Bart Smit tamboerijn door de zaal rende en liep te gillen was het voor mij wel klaar. Ik heb nog nooit zo snel weer buiten gestaan, en dat is een prestatie want ik ga juist voor de muziek en vind bijna overal wel iets cools is, bijna overal.”

Dus we gaan snel door naar de W2. “Wat een verademing dat er weer goede muziek is. Head First is een live act en ze gaan al mee sinds de jaren ’90. In de tijd van de Prodigy waren ze al bezig met deze muziekstromingen. Het is jammer dat het niet zo druk is, zij komen het beste tot hun recht als de tent helemaal vol staat. Ik had ze meer publiek gegund. Hier mag gecrowdsurft worden, het zijn steengoede producties, allemaal eigen nummers. Met bijpassende visuals en een goede opbouw in de set. Gewoon dik, gewoon goed. Er mag wel nog iets meer interactie komen met het publiek. Ik ga zeker nog op zoek naar hun albums, ze bestaan al zo lang dat het stom is dat ik ze nog niet eerder heb ontdekt. Maar ja, beter laat dan nooit.”

Het is een drukke avond geweest, ten slotte nog iets over de band Straight From The Fridge. “Naar mijn mening is dat de beste band van de popronde. Ze zijn helaas niet geprogrammeerd in Den Bosch, waar ze vandaan komen. Over de hele popronde zijn ze meer dan 25 keer geboekt, wat ze meteen een van de best geboekte bands maakt. En dat is helemaal verdiend. Ze zijn ooit nog bij 3FM geweest en daarna ging het als een speer. Het zijn stuk voor stuk leuke mensen met een hele goede kijk op muziek. Hun leukste nummer is denk ik de gecoverde ‘Hoeren neuken, nooit meer werken’, hoewel ze verder eigenlijk alles zelf maken. Met veel funk, soul, en goede gitaar en dikke drums, maken ze van zo’n flauw nummer van New Kids zo’n gave cover. Ontzettend stoer. Als ze die zouden uitbrengen zou ik ‘m ook draaien.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s