Den Bosch: wie is er niet groot in geworden?

Het lijkt soms zo’n ondergewaardeerde stad, Den Bosch. Anouk komt uit Den Haag, André Hazes komt uit Amsterdam en Within Temptation komt voor eenderde uit Zuid Holland. Maar ‘onze’ stad dan, komt er niks vandaan? Neen, driewerf fout lieve mensen! Hé gelukkig, kunnen we weer allemaal rustig adem halen. Adem halen en verder lezen.

De band Straf, pure Brabopop (of polderpolka, zoals ze zelf zeggen). Ooit ontstaan bij een jamsessie in het bekende Café de Palm. De band maakte naast muziek ook de muziektheatervoorstelling WLADIWOSTOK, uitgevoerd in de Toonzaal.

Geboren in Oss, maar opgegroeid in Den Bosch is Niels Duffhuës. Een echte duizendpoot die singer-songwriter is en zich bezig houdt met theater en film. Hij heeft ook gezongen bij rock/metalband The Gathering. De band heeft wereldwijd getoerd. Sommige Bosschenaren herinneren zich dat leden van de band veel te vinden waren in Den Bosch, onder andere in de Haverkist (nu Bottles & Bites).

Duffhuës heeft samengewerkt met Born Stuyven, een zanger die ook getoerd heeft met Simple Minds. Vroeger zat hij bij Thunderin’ Hearts.

Den Bosch heeft ook metal voortgebracht, dit met de band Allied Forces. Ze hebben onder andere optredens gehad in België, Duitsland en Noorwegen.

Nu, voor de liefhebbers van wat minder ruig werk: in 1965 wordt Theo Nabuurs geboren. Eind jaren ’90 krijgt hij met Ramon Roelofs meer bekendheid, ze treden op als Charly Lownoise & Mental Theo en krijgen veel Happy Hardcore-fans. Nog steeds worden zijn nummers vaak gedraaid en geremixt.

Hans Sanders, kennen we Hans Sanders? Hij speelde bij de band Bots als gitarist en zanger, ook in Duitsland was de groep bekend. In 2007 is Sanders overleden, Bots was nog steeds een veelgevraagde act. Pak een biertje, haak in en zing maar mee…

Een interessante reportage: http://www.npo.nl/het-uur-van-de-wolf-bots-trekt-ten-strijde/11-05-2014/NPS_1246719

Ook uit de stad, maar daar scheppen we liever niet over op: Albert West. Vooruit, toch een liedje.

Niet uit Den Bosch, maar wel binnen gehoorsafstand: Het zijn de koningen der Nederpop, de leden van Doe Maar. En drummer Jan Pijnenburg komt gewoon uit Vught. Één station van Den Bosch Centraal af. Nou is Vught officieel een eigen gemeente, maar alles waar je voor minder dan 5 euro naartoe kunt met het openbaar vervoer, is gewoon Den Bosch. In 1984 was de band hun gillende en flauwvallende vrouwelijke tienerfans zo zat dat de leden uit elkaar gingen. De twee afscheidsconcerten werden ook gegeven in de stad, op de Maaspoort om precies te zijn. Verder komen basgitarist Henny Vrienten en gitarist Jan Hendriks uit Hilvarenbeek en Mill. Hartstikke in de buurt. Een goed excuus om drie nummers te luisteren.

Hilvarenbeek blijkt meer talent te hebben en heeft RK de Veulpoepers veurtgebracht.

Net zo bekend als Parkpop nu, was het festival Popwerk ooit. Op de grote markt in Den Bosch speelden Tool, Krezip, The Gathering (daar heb je ‘m weer) en natuurlijk Doe Maar. Het festival wordt helaas niet meer gehouden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s