Welkom in Den Bosch

Misschien hoef ik je hier helemaal geen welkom te heten, het kan goed dat je in Den Bosch woont, of in de buurt. Anders ben je er vast wel eens geweest, heb je een Bossche Bol gegeten, gekeken naar de Sint Jan (die waarschijnlijk in de stijgers stond) en gedacht: goh, wat een gezellig bourgondisch stadje. Geen van bovenstaande? Dan vraag ik me af wat je op dit blog doet, maar vind ik het extra leuk dat je al tot hier gekomen bent en interesse hebt! Blijf vooral nog even hangen.

Den Bosch heeft godzijdank meer te bieden dan gigantische chocolade slagroomsoezen en een kerk gebouwd op moerassige grond. Een kleine rondleiding:

Vlakbij het centraal station staat een oude sigarenfabriek, nu vooral bekend als de W2. Sinds eind jaren ’80 wordt een podium geboden aan nationale en internationale bands en solisten uit allerlei genres. Naast het Poppodium profileert de W2 zich ook als Popcollectief voor (amateur) muzikanten. Op dit moment wordt gewerkt aan drie nieuwe oefenruimtes die aan het eind van het jaar af moeten zijn. Bedoeld voor startende regionale bands. Vrijdag 19 september is de opening van het vernieuwde Poppodium en de nieuwe Willem II Fabriek (voor muziek en kunst).

3000295694_39c9d9e583_o

Wie bij de W2 de straat oversteekt, treft de Verkadefabriek. Ja, inderdaad, ‘die van de koekjes’. In 2004 was de verbouwing van het pand klaar en werd het echt in gebruik genomen. Er is nu film, theater, cabaret, dans, lezingen en debat en horeca. Interessanter voor de muziekliefhebber zijn de repetitieruimten, het clubgedeelte ClubV en de losse optredens van onder andere jazzmuzikanten, singer-songwriters en enkele bandjes. Ook de Verkadefabriek heeft iets te vieren, na een klein rekensommetje wordt duidelijk dat de fabriek dit jaar tien kaarsjes uit kan blazen (van een zelfgebakken taart misschien). Dit wordt gevierd op 27 september, met het non-stop festival 24 uur Verkadefabriek.

Het World Skate Center zit een straat verder, met uitkijk op de kade van de Dieze. Ooit een ijzergieterij, toen het evenementencentrum de Talent Factory zoals dat jaren bekend is gebleven, sinds eind 2012 het WSC. De muzikale noot blijkt hier uit de jamsessies die maandelijks georganiseerd worden, er is plek voor (punkrock) bands en tijdens de Popronde zal de psychedelische rockband PAUW hier optreden. Daarnaast is er regelmatig een dj die plaatjes draait tijdens het skaten en chillen.

Maar nu richting het centrum. P79 is gevestigd op de markt, nummer (je raadt het nooit) 79. Bij het VVV kantoor kunnen ze je meteen doorsturen naar beneden, het café is namelijk gevestigd in de kelder van hetzelfde gebouw. Naast de vijf resident dj’s is er ongeveer eens per maand een comedy night en veel live muziek, soms van donderdag tot en met zondag.

In een bekende horecastraat tussen de markt en de Parade zit Roels. Elke donderdagavond is er live muziek met piano en drums, vrijdag en zaterdag een dj.

Het Theater aan de Parade valt ook onder de categorie ‘van alle markten thuis’. Cabaret, dans, film, en natuurlijk meerdere vormen van theater en musical. Hier worden concerten verzorgd en opera’s en klassieke muziekstukken opgevoerd.

7857876280_52a65f9b47_o

Sinds 2005 biedt de Toonzaal klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Ook op deze locatie, vlakbij de Parade is er werk- en productieplaats voor muzikanten en componisten.

In de Muzerije, naast de bieb ligt de nadruk op amateurkunst. Dans, beeldende kunst, theater en muziek natuurlijk. Er worden vooral cursussen gegeven voor volwassenen en kinderen maar ook optredens verzorgd. Sinds maart is op zondagmiddag Biertje Bandje Bitterbal. Regionale bands krijgen een podium, bezoekers kunnen met een (tadaa!) biertje en een bitterbal van 14.00 tot 18.15 komen luisteren.

Bij de Rode Pimpernel, schuin tegenover de Muzerije zat je goed op dinsdagavond (unplugged) en zondagmiddag (bandjes van verschillend allure). Helaas is het café sinds juli permanent gesloten.

Ten slotte is er nog genoeg te doen in de evenementenlocaties die Den Bosch rijk is. De Brabanthallen achter het centraal station, de Azijnfabriek vlakbij de Sint Jan en de Orangerie om de hoek van de Muzerije. Er wordt van alles georganiseerd, van technofeesten tot carnavalsavonden.

(foto’s: https://www.flickr.com/photos/faceme/, https://www.flickr.com/photos/prutsert/)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s